sobota 11. septembra 2010

Arafatky




Keffiyeh, po arabsky kūfījah, po anglicky keffiyeh, shemagh, po slovensky arafatka, palestína alebo po česky arabský šátek. Týmito rôznymi názvami ju označujú.

Nechám sa strhnúť a budem tento štvorcový kus látky, rozmerov približne meter krát meter, vyrobený zvyčajne z bavlny nazývať jednoducho “arafatka”. Existuje mnoho odrôd, veľa palestínskych arafatiek je vyrobených zo zmesi bavlny a vlny, ktorá je charakterizovaná tým, že udrží teplo a rýchlo schne. V minulosti ju nosili hlavne muži. Stáva sa však stále viac obľúbenou po celom svete hlavne vďaka svojej praktickosti a tiež ako módny doplnok.

Spôsobov, ako si uviazať arafatku okolo krku je mnoho. Jedným z ich ten, keď arafatku preložíte na polovicu, tak aby tvorila trojuholník. Takto zloženú arafatku si prehodíte cez hlavu tak, že prepona trojuholníka, ktorú tvorí bude na vašom čele. Niektorý si takto prehodenú arafatku vzadu uviažu, iný ju nosia s koncami voľne spustenými na chrbte alebo na ramenách. Tí šikovnejší si z nej urobia turban.

Arafatka je zvyčajne bielo-čiernej alebo bielo-červenej kombinácie farieb. Bielo-čierne sa nosia hlavne v krajinách ako sú Turecko a Egypt. Bielo-červené sa väčšinou spájajú s Jordánskom.
Ďalší zo spôsobov ako si môžete omotať okolo seba arafatku je dať si ju na krk. Výhodné hlavne v zime alebo v zhoršenom počasí.

1 komentár:

Daiana122 povedal(a)...

ja mám doma 3 a nosím ich strašne rada!!