utorok, 29. novembra 2011

Dezerty z ktorých sa nepriberá

Možno si poviete , " také nemôže byť " lenže je to omyl. Väčšina ľudí si pod slovami dezert, zákusok, koláč predstavuje sladké, priam až presladené vysokokalorické jedlá ktoré počas bežných dní radšej odmietne a dopraje si ich priam až na slávnostné chvíle ( alebo nie ? ) :D A to býva aj problém Vianoc. Keď si stúpnete na váhu po vianočných sviatkoch, ukážu sa vám čísla navyše, ktoré by tam určite mať nemali. Ale aj toto patrí k prázdninám a aj k čaru Vianoc :D :D

Avšak z týchto zákuskov môžte zjesť koľko vládzete, a pritom vôbec nepriberiete :) A verím že vám budú chutit . Pretože mne chutia :D Dám vám sem pár receptov. Dobrú chuť ! :D

1. recept
:
Grahamové kolieska s džemom

Potrebujeme /jedna dávka / 400g rastlinného tuku , ( Hera ) 600g grahamovej múky 140g práškového cukru 2 žĺtka a džem na zlepenie

Postup :
Na pomúčenej doske zmiešame všetky ingrediencie a vzniknutý bochník rozdelíme na časti. Každú postupne rozvaľkáme na tenký plát s hrúbkou približne 0,3-0,4 mm a vykrajujeme kolieska alebo hviezdičky tak , aby sme mali párny počet. Jedna polovica zostáva plná a z druhej vykrajujeme v strede ozdobné otvory. Hviezdičky alebo kolieska uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov do ružova. Vychladnuté kolieska zlepujeme domácim marhuľovým, jahodovým, čučoriedkovým či ríbezľovým džemom.


2. recept :
Tvarohová torta

Potrebujeme :
250g mäkkého masla
350g hnedého trstinového cukru
6 vajec
1 polievkové lyžice hladkej špaldovej múky alebo inej celozrnnej múky
1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
2 balenia vanilkového pudingu
1kg tvorohu bez tuku
250g čerstvého ovocia ( jahody, černice, ríbezle, čučoriedky , mix )

Na ozdobu :
Balíček čírej želatíny na potretie ovocia
300g čerstvého ovocia

Postup:
Ovocie opláchneme a necháme uschnúť. Maslo vymiešame s cukrom do hladkého krému. V druhej mise zmiešame vajíčka, múku, prášok do pečiva a pudingové prášky. Obidve zmesi spojíme, pridáme tvaroh a vymiešame do hladka.
Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Tvrdšie menšie ovocie-ako čučoriedky, rozsypeme na dno formy. Do formy nalejeme cesto a stierkou uhladíme. Pri teplote 160 stupňov prečieme na spodnej mriežke približne hodinu. Vypneme rúru, ale koláč necháme k telpote ešte dôjsť. Po pol hodine ho vyberieme a ozdobíme ovocím a pretrieme ešte teplou rozpustenou želatínou, najlepšie silikónovým štetcom. Zvyšok rozlejeme medzi ovocie. Stuhne v priebehu pár minút.



A ešte raz DOBRÚ CHUŤ ! :D

3 komentáre:

c.a. :) povedal(a)...

Aj si ich už skúšala? :D ...dobrý príspevok :D

Lucinkva ® povedal(a)...

jj dobréé súu XD

Anonymný povedal(a)...

taký tvarohový robí moja mama a je fakt dobrý ale či sa z neho nepriberá neviem :D

em.